Trauma is een emotionele reactie op een ernstige gebeurtenis, zoals een ongeval, natuurramp, oorlog, verkrachting of andere vorm van geweld. Het kan ook het gevolg zijn van langdurige stressvolle omstandigheden, zoals kindermishandeling of huiselijk geweld. Trauma kan leiden tot emotionele en fysieke klachten, zoals flashbacks, nachtmerries, paniekaanvallen, concentratieproblemen en somberheid. Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon traumatisch kan zijn, voor een ander niet per se hoeft te zijn. Het is daarom belangrijk om bij het verwerken van trauma rekening te houden met de unieke ervaring van de betrokken persoon.
Trauma kan op verschillende manieren uit zich op mentaal vlak. Bij sommige mensen kan trauma leiden tot angststoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), waarbij iemand last kan hebben van flashbacks, nachtmerries en hevige angst. Andere mogelijke mentale effecten van trauma kunnen onder meer depressie, een verminderd zelfbeeld, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en een verminderd vermogen om te socialiseren zijn.
Op cognitief vlak kan trauma leiden tot veranderingen in de hersenen, waaronder een verminderde werking van het hippocampus, dat verantwoordelijk is voor geheugen en emotionele regulatie. Dit kan leiden tot problemen met het verwerken en opslaan van nieuwe informatie en het reguleren van emoties.
Trauma kan zich op verschillende manieren uiten in termen van emoties. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van angst, paniek, woede, verdriet, schaamte, schuldgevoelens en een gevoel van machteloosheid. Mensen die het slachtoffer zijn geweest van trauma, kunnen ook moeite hebben met het reguleren van hun emoties en kunnen sneller prikkelbaar of geïrriteerd zijn dan normaal. Bovendien kan trauma leiden tot een gevoel van isolement en afstand tot anderen. Het is belangrijk om te onthouden dat de emotionele reactie op trauma bij iedereen anders kan zijn, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van het trauma en de persoonlijke omstandigheden van de betrokkene.
Trauma kan een grote invloed hebben op iemands gedrag. Het kan leiden tot veranderingen in de manier waarop iemand denkt, voelt en reageert op situaties. Bijvoorbeeld, iemand die het slachtoffer is geweest van trauma, kan angstig en wantrouwig worden en moeite hebben met vertrouwen op anderen. Het kan ook leiden tot gedragsstoornissen, zoals eetstoornissen, drugs- of alcoholmisbruik en zelfbeschadiging. Bovendien kan trauma leiden tot een verstoorde slaap- en eetpatroon en concentratieproblemen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen op zijn of haar eigen manier reageert op trauma en dat er geen “juiste” of “verkeerde” manier is om hiermee om te gaan.
“The body keeps the score” is een uitspraak die vaak wordt gebruikt door trauma-experts om te verwijzen naar het feit dat onverwerkt trauma zich kan manifesteren in fysieke klachten en ziektes, naast mentale en emotionele problemen. Dit betekent dat trauma niet alleen mentaal en emotioneel wordt opgeslagen in de hersenen, maar ook in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot chronische pijn, hart- en vaatziektes, maag- en darmproblemen en andere fysieke klachten die verband houden met stress. Maar waar exact slaat trauma zich op? Een specifiek weefsel waar eigenlijk nog weinig over bekend is en ook maar geringe aandacht voor is; fascia.
Fascia is een soort bindweefsel dat zich om alle spieren, bloedvaten, zenuwen en organen in het lichaam bevindt. Het is een glad, elastisch weefsel, bijna een soort spinnenweb, dat ervoor zorgt dat alle onderdelen van het lichaam op hun plaats blijven en soepel kunnen bewegen. Verder is er nog maar relatief weinig bekend over het fasciale weefsel, omdat het moeilijk te bestuderen is met behulp van conventionele medische technieken, zoals röntgenstralen en MRI-scans. Fascia-weefsel is doorgaans te transparant voor deze technieken, wat betekent dat het moeilijk is om te zien wat er precies gebeurt in dit weefsel. Bovendien is fascia-weefsel een zeer complex en dynamisch weefsel, wat het moeilijk maakt om precies te begrijpen hoe het werkt en hoe het samenwerkt met andere systemen in het lichaam. Daarom is er nog veel onderzoek nodig om de functie en het belang van fasciale weefsel beter te begrijpen.
Wat we wel weten, is dat trauma of stress zich in dit weefsel kan opslaan in de vorm van spierspanning en verklevingen. Wanneer iemand wordt blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis, kan het lichaam in een “vecht- of vlucht” modus gaan, waarbij spieren zich aanspannen om het lichaam voor te bereiden op actie. Als de spanning niet afneemt en het lichaam niet terugkeert naar een normale toestand, kan dit leiden tot verklevingen en verhardingen in het fasciale weefsel. Dit kan pijn veroorzaken en het bewegingsvermogen beperken.
Als er verklevingen ontstaan in het fasciale weefsel, kan dit leiden tot pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegingsvermogen. Verklevingen in het fasciale weefsel kunnen ook leiden tot een verstoorde bloedcirculatie en lymfestroom, wat kan bijdragen aan ontstekingen en zwellingen. Bovendien kan het leiden tot verstoringen in het zenuwstelsel, wat kan resulteren in tintelingen, doofheid en andere sensatie stoornissen. Als verklevingen in het fasciale weefsel niet worden behandeld, kan dit leiden tot chronische pijn en andere gezondheidsproblemen. Dit is dus een direct gevolg van een fysieke uiting van trauma in het lichaam; verklevingen die leiden tot ontstekingen, zwellingen en ziekte.
Myofasciale pijn is een vorm van chronische pijn die wordt veroorzaakt door een verkrampte spier of het myofasciaal weefsel dat de spier omhult. Deze pijn kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van de oorzaak en de plaats waar de pijn zich voordoet. Mogelijke symptomen van myofasciale pijn kunnen onder meer pijn bij aanraking, pijn bij beweging, stijfheid, spierzwakte en vermoeidheid zijn. Het is belangrijk om myofasciale pijn te behandelen om verdere complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Niet alleen het fascia weefsel is gelinkt aan onverwerkte pijn, ook de organen zijn gelinkt aan bepaalde emoties, waar klachten en ziekten kunnen ontstaan als deze emoties niet verwerkt worden. In oosterse traditionele geneeswijzen, zoals de Chinese geneeskunde en de Ayurveda bijvoorbeeld, wordt ervan uitgegaan dat elk orgaan in het lichaam verbonden is met bepaalde emoties. Deze verbindingen zijn niet wetenschappelijk bewezen, toch blijven ze in het oosten al duizenden jaren trouw aan deze gedachten en is dit leidraad bij genezing.
Zoals je zojuist hebt kunnen lezen, kan lichaamswerk vanwege de fysieke uitwerking van trauma een belangrijke rol spelen bij het verwerken ervan, omdat het de verbinding tussen het lichaam en de geest kan versterken. Door middel van lichaamswerk kan iemand leren om deze fysieke reacties op trauma te herkennen en te reguleren. Dit kan helpen om de emotionele lading van het trauma te verminderen en om het zenuwstelsel te kalmeren. Bovendien kan lichaamswerk ook helpen om vertrouwen te herstellen in het eigen lichaam en om de eigen kracht en veerkracht te versterken. Er zijn verschillende vormen van lichaamswerk die kunnen worden gebruikt bij het verwerken van trauma, zoals massage, yoga therapie, dans- en bewegingstherapie, trauma informed tantra en oefeningen uit de sensorische integratie. Ook fascia release technieken behoren tot lichaamswerk en kunnen worden ingezet voor trauma healing.
Myofascial Release is een techniek die wordt gebruikt in de fysiotherapie en in sommige vormen van massage. Het is gericht op het verminderen van verklevingen en verhardingen in het fasciale weefsel. De techniek maakt gebruik van langzame, diepe druk om de spanning in het fasciale weefsel te verminderen en om verklevingen open te breken. Dit kan helpen om trauma energetisch op te lossen, pijn te verminderen en het bewegingsvermogen te verbeteren.
Myofascial Release kan een onderdeel zijn van een lichaamsgerichte trauma-therapie, omdat het kan helpen om fysieke reacties op trauma te herkennen en te reguleren. Door middel van Myofascial Release kan iemand leren om spierspanning en andere fysieke reacties op trauma te verminderen, wat kan helpen om de emotionele lading van het trauma te verminderen. Bovendien kan de techniek ook helpen om vertrouwen te herstellen in het eigen lichaam en om de eigen kracht en veerkracht te versterken. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als u wilt werken aan het verwerken van trauma via Myofascial Release.
Triggerpoint-therapie is een techniek die wordt gebruikt in de fysiotherapie en in sommige vormen van massage. Het is gericht op het verminderen van pijn en spierspanning door middel van specifieke druk op zogenaamde triggerpoints, die zijn gelegen op plaatsen waar spieren en fascia samenkomen. De techniek maakt gebruik van directe druk op deze triggerpoints om de spanning in de spieren te verminderen en om pijn te verminderen.
Myofascial Release is een techniek die gericht is op het verminderen van verklevingen en verhardingen in het fasciale weefsel. Het verschilt van triggerpoint-therapie doordat het zich richt op het hele fascia-weefsel en niet alleen op specifieke triggerpoints. Bovendien maakt Myofascial Release gebruik van langzame, diepe druk in plaats van directe druk op specifieke punten.
Beide technieken kunnen een onderdeel zijn van een lichaamsgerichte trauma-therapie, omdat ze beide gericht zijn op het verminderen van fysieke reacties op trauma. Het is belangrijk om professioneel advies te zoeken als u wilt werken aan het verwerken van trauma via triggerpoint-therapie of Myofascial Release.
Er zijn verschillende soorten massages die kunnen helpen bij het verwerken van trauma, zoals ontspanningsmassage, deep tissue massage en cranio-sacraal therapie. Bovendien kunnen specifieke technieken zoals je net hebt kunnen lezen, zoals fascia-massage en triggerpoint-massage, ook helpen bij het loslaten van trauma. Deze technieken zijn gericht op het verminderen van spierspanning en pijn door middel van specifieke handgrepen en drukpunten. Je kunt hiervoor een therapeut inhuren, of zelf de juiste massage tools in huis halen.
Naast een cognitieve traumabehandeling via een therapeut, kunnen massages dus ook een belangrijke rol spelen bij de verwerking van het trauma. Je kunt hiervoor wekelijks of maandelijks een masseur bezoeken, maar er zijn ook talloza massage apparaten die je thuis zelf kunt gebruiken. Denk aan triggerpoint ballen, foam rollers en fascia release massage appaaten. Ons doel is om zoveel mogelijk massage apparaten te testen en vergelijken, dus kijk vooral verder op onze site!